Harry herceg a fenntartható utazásért indított programot

Forrás: Chris Jackson/Invictus Games Foundation via Getty Images/2019 Handout/Handout -
fenntartható környezetvédelem utazás Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fenntartható utazásért és az idegenforgalommal kapcsolatos karbonlábnyom egyensúlyban tartásáért indított programot Harry brit herceg a globális utazásszervezés kulcsszereplőinek közreműködésével.

Harry herceg kedden egy amszterdami sajtótájékoztatón beszélt a kezdeményezésről, amelynek célja, hogy a globális utazási és idegenforgalmi iparág az egyre növekvő kereslet közepette is környezettudatosabb legyen.

Harry herceget a közelmúltban képmutatással vádolták meg, mivel augusztusban magánrepülővel utazott családjával dél-franciaországi vakációra, Elton Johnhoz. Az uralkodócsalád tagja Amszterdamban ezekre a vádakra is válaszolt: mint mondta, az esetek 99 százalékában a kereskedelmi repülést választja, csak akkor száll magánrepülőre, ha ennek komoly oka van, például családja biztonsága miatt. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy ez a magánút is karbonsemleges volt, mivel ellentételezésként szén-dioxid-kibocsátást csökkentő projektek javára tettek felajánlást.

Harry herceg és felesége, Meghan hercegné Forrás: Chris Jackson/Invictus Games Foundation via Getty Images/2019 Handout/Handout


A herceg által bejelentett fenntartható utazási modell, a Travalyst olyan utazásszervező vállalatok közreműködésével jött létre, mint a Booking.com, a TripAdvisor, a Skyscanner, a kínai Ctrip és a Visa. A modell olyan programokat indít, amelyek segítenek az utazóknak csökkenteni a karbonlábnyomukat, visszaszorítják a tömegturizmust és hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez.
"Senki sem tökéletes, de mindannyian felelősek vagyunk a saját egyéni hatásunkért. A kérdés az, mit teszünk ennek ellensúlyozására" - fogalmazott Harry herceg.
A hosszú távú kezdeményezés az utazási ipar éghajlatváltozásra gyakorolt hatásainak kezelésére, a vadon élő állatok élőhelyének megőrzésére és a környezet védelmére irányul a világ legfontosabb turisztikai pontjain. A sajtóértekezleten azonban konkrét programokról még nem esett szó.
"Ahogy az idegenforgalom elkerülhetetlenül növekszik, egyre kritikusabbá válik, hogy világszerte elterjedjenek a fenntartható módszerek, emellett ezt a növekedést egyensúlyba kell hozni a környezet és a helyi lakosság igényeivel. A vállalatok, a fogyasztók és a közösségek egyesítése a legjobb esélyünk arra, hogy a következő nemzedékek számára is megőrizzük az úticélokat és ökoszisztémákat" - mondta Harry.

Tavaly a nemzetközi utazások száma elérte az 1,4 milliárdot. Az ENSZ idegenforgalmi hivatala csak két évvel későbbre számított ekkora növekedésre. A Világbank adatai szerint 2000 óta világszerte több mint a duplájára nőtt az évi utazások száma. Az utazás és idegenforgalom 2018-ban a globális gazdaság 8,8 billió dolláros üzletága volt. Az ENSZ idegenforgalmi hivatala szerint tíz éven belül a feltörekvő piacokra látogató turisták száma évi egymilliárdra nő, s ezek az összes nemzetközi utazás 57 százalékát jelentik majd.

A Travalyst a Harry és felesége, Meghan által közelmúltban létrehozott Sussex Royal jótékonysági alapítvány első kezdeményezése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.