Kilencvenkét éves korában elhunyt Paul Badura-Skoda osztrák zongoraművész, zongorapedagógus, zeneszerző.

Badura-Skoda "fájdalom nélkül" távozott el szerdán, kéthetes kórházi kezelés után - közölte Richard Winter, a Gramola kiadó tulajdonosa. Májusban a zongoraművész még fellépett a bécsi Musikverein koncertteremben Schubert, Schumann és Mozart műveivel.

92 évesen távozott az osztrák művészForrás: Thinkstock


A zeneszerzők iránti rajongása egész munkásságát átszőtte. Több mint hetven évet magában foglaló karrierje alatt Badura-Skoda a világ legnagyobb színpadain lépett fel, koncertturnén járt a Szovjetunióban is 1964-ben. Ő volt az első nyugati zongorista, aki a kulturális forradalom után felléphetett Kínában.

Badura-Skoda 1929-ben született Bécsben. Karrierje 1947-ben indult, amikor megnyert egy osztrák zenei versenyt. Tanára Edwin Fisher volt. 1949-től olyan jelentős karmesterekkel lépett fel, mint Wilhelm Furtwängler és Herbert von Karajan.

Nemzetközi szinten is ismertté vált, emellett oktatta is a zongorázni tanulók számtalan generációját.

A mannheimi zenei és képzőművészeti főiskola tiszteletbeli doktora volt. Élete során számtalan díjjal ismerték el. Megkapta többek között a tudományos-művészeti Osztrák Érdemkeresztet, a Bösendorfer-gyűrűt, Bécs városának aranymedálját és arany érdemjelét. Tavaly a bécsi zenei egyetem tiszteletbeli tagjává fogadta - írja az MTI.