Húzós árat fizet az, aki az indonéziai sárkányok szigetére látogat

Forrás: Biosphoto/Andrey Gudkov / Biosphoto/Andrey Gudkov -
Indonézia turista természet védelem Sárkány Sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal röppent fel a hír, miszerint 2020 januárjától kitiltják a turistákat az indonéziai Komodo szigetéről, ahol a veszélyeztetett komodói sárkányok élnek. 

A korábbi tervvel ellentétben a szigetet nem zárják le, cserébe a turistáknak borsos árat kell fizetniük a belépésért - osztotta meg értesülését a BBC News. Míg 2008-ban 44 ezer turista látogatott el a Komodo-szigetre, a tavalyi évben már 176 ezer. A megnövekedett turistaforgalom miatt a kormány úgy döntött, hogy a szigetre érkezőknek ezer dollárt, vagyis több mint 300 ezer forintot kell majd fizetniük az eddigi tíz dolláros (3 ezer forintos) díj helyett, így védve az állatokat. A tagsági díj egy éves belépést biztosít a sárkányok földjére.

Two Komodo Dragons are fighting each other. Very rare picture.. Biosphoto / Andrey Gudkov Forrás: Biosphoto/Andrey Gudkov / Biosphoto/Andrey Gudkov

A terület kormányzója, Viktor Bungtilu Laiskodat ígéretet tett arról is, hogy fokozzák a komodói sárkányok védelmére tett erőfeszítéseket, illetve a korábbi tervvel ellentétben a sziget mintegy kétezer fős lakosságát sem telepítik ki. A helyi közösséget felvilágosító programmal készítik fel arra, hogy segítsenek a veszélyeztetett faj megvédésében.

A táj önmagában is gyönyörű Forrás: Pixabay

A komodói óriásgyíkok több mint 3 méteresre is megnőhetnek, a kifejlett példányok testsúlya mintegy 70 kilogramm, harapásuk mérgező.

Az UNESCO adatai szerint a nemzeti park szigetein, Komodón, Rincán, Padaron, továbbá Flores egyes partszakaszain mintegy 5000 komodói varánusz él vadon. - írja a szeretlekmagyarország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.