Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára - közölte a család a svéd TT hírügynökséggel.

Az irodalomtörténész-filozófus hosszan tartó betegség után szombaton hunyt el. A svéd média szerint mellrákban szenvedett. Daniust 2013-ban választották életre szólóan a Svéd Akadémia tagjai közé, 2015-ben első nőként lett az akadémia titkára. Pozíciójáról tavaly áprilisban mondott le a testületet megrázó botrányok miatt. 

gyertya, halál, halálesetForrás: Science Photo Library/FANATIC STUDIO / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Fanatic Studio / Science Photo L

Danius, a Stockholmi Egyetem irodalomprofesszora tavaly könyvet adott ki Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőről, miután kulcsszerepet játszott abban, hogy 2016-ban a Svéd Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat. Sara Danius "minden tettét kivételes erő és világosság jellemezte" - írta portálján a Svéd Akadémia. A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv szomorúsággal fogadta a halálhírt. Mint felidézte, a Svéd Akadémia patrónusaként rendszeresen találkozott a tudóssal, és számos érdekes beszélgetést folytattak.
"Nagy hatású kulturális személyiség távozott közülünk, túlságosan korán" - írta XVI. Károly Gusztáv közleményében. A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.