A 23 éves Szandi évekig kontaktlencsét hordott, aztán egy ártatlannak tűnő szempirosodás következtében kishíján megvakult egyik szemére. A lánynak nyáron egy elhunyt ember szaruhártyáját ültették a szemébe, hogy megmentsék jobb szeme világát.

A lány kálváriája augusztus elején kezdődött, amikor kötőhártya-gyulladás gyanújával kórházba került. Hamar kiderült, hogy a probléma nagyobb, mint gondolta.
"Egy fekély alakult ki a szememben. Először a Flór Ferenc Kórházba mentem, de onnan átküldtek a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára egy szemhártya-specialistához" – idézte fel Szandi a Borsnak

Forrás: Thinkstock

Kiderült, hogy a lány szemét megtámadta egy baktérium, ami a kontaktlencse és a szemhártya közti részbe ékelte be magát, és a nagy melegben osztódni kezdett. Szandi egy hónapig volt kórházban, ahol kezdetben nappal félóránként, éjszaka pedig óránként kellett csepegtetni. Bár a váladékozás csillapodott, kiderült, hogy megnyílt a szaruhártyája, így azonnali szaruhártya-átültetést kellett végezni rajta. A tudat, hogy egy halott ember része van benne, még jobban sokkolta, mint az, hogy akár meg is vakulhatott volna jobb szemére.

"Amikor hazamentem a kórházból, és belenéztem a tükörbe, bennem volt a tudat, hogy ez nem az enyém. Ha szeretném, meg tudnám keresni az illető családját, de nem érzem, hogy ezt meg tudnám lépni. Nagyon hálás vagyok, mert általa kaptam vissza a látásomat, de jobb ez a tudatlanság."

-jelentette ki Szandi, aki a történtek után optimistán áll a jövőhöz, és épp 2021-es esküvőjét tervezgeti.