Elpusztult Chris, egy ausztráliai merinói juh, amelyről egy alkalommal több gyapjút nyírtak le, mint bármely más birkáról a világon.

A 10 éves kasztrált kost kedden reggel találták holtan a canberrai központú Little Oak állatmenhelyen. Gondozói szerint az állattal az öregség végzett.

Chris 2015-ben vált világhírűvé, amikor a főváros, Canberra külterületén rátaláltak az elkóborolt állatra, amely több mint öt éve nyíratlan gyapjának hatalmas súlya alatt roskadozva vonszolta magát előre.
A birkáról 40,2 kilogramm, harminc pulóverhez elegendő gyapjút nyírtak le. Az állat ezzel nem hivatalos világrekordot állított fel, mint az egy alkalommal legtöbb gyapjút adó juh.

A rekordot addig egy új-zélandi birka, Big Ben tartotta, amelyet csaknem 29 kilónyi gyapjúval a testén találtak meg 2014-ben. A 180 kiöregedett vagy betegeskedő haszonállatot gondozó Little Oak Sanctuary "megtört szívvel" tudatta kedden "az édes, kedves és békés lélek" távozását az örök legelőkre. Az ausztrál merinói juhokat a gyapjukért tenyésztik és évente nyírják őket, alkalmanként átlagosan 5 kilónyi gyapjút vágnak le róluk.