„Aki ver, az nem haver" néven indítottak kampányt a gyermekek egymás közötti bántalmazása ellen az iskolák, a média, valamint egy népszerű kampánynagykövet és influenszerek bevonásával.

A bullying, vagyis a gyermekek egymás között bántalmazása elleni kampányban vesz részt sok ismert arc, köztük Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok, hétszeres Európa-bajnok úszónő. A kampány nagyköveteként missziója, hogy minél több gyermekhez eljusson az üzenet: a bántalmazás semmilyen formában, semmilyen körülmények közt nem elfogadható, fontos, hogy a gyerekek támogatóak és elfogadók legyenek egymással szemben, illetve hogy az aktivitás, a célok és a sikerek olyan lelkierővel, önbizalommal vértezik fel őket, amely segít a bántalmazás feldolgozásában.

Kapás Boglárka kiáll a gyermekek egymás közötti bántalmazása ellenForrás: AFP/Oli Scarff

Idén ötödjére indítja el ezt a kampányt a Cartoon Network csatorna a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal karöltve. És mivel a bántalmazás legtöbbször az iskola falai közt zajlik, vagy onnan indul ki, ezért a szervezők idén is az iskolai szemléletváltást, illetve az iskolások edukációját tűzték ki célul. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács egy olyan interaktív, online programot készített, amely játékos formában tanítja meg a gyermekeknek, mi is a bullying, milyen formában, szituációkban szembesülhetnek vele, és hogyan oldhatják meg ezeket a nehéz helyzeteket.

A játékhoz egy pályázat is társul, az ebben résztvevő osztályokból a három legnépszerűbb olyan népszerű gamerekkel és véleményvezérekkel találkozhatnak, mint zsDav, Attis és Baluka, velük együtt készíthetnek el egy 'anti-bullying' vlogot. 

A bullying bárkit érinthet, ezért fontos tudatosítanunk a gyermekekben, hogy erről beszélni kell, nem szabad tabuként kezelni. Ezért a mozgalomhoz idén minden eddiginél több civil és közszereplő is csatlakozott, többek közt Tabár Andrea (Doggy Andi, influenszer), aki a róla terjesztett negatív pletykák miatt annak idején elhagyta iskoláját, míg Dóczi Attilát (Attis, Tanulom magam vlog) kiskorában kövérségéért, csúfolták, zsDav (gamer, vlogger) pedig a diszlexiájából eredő negatív megítéléstől szenvedett a legtöbbet, Baluka (vlogger, influenszer) felnőtt fejjel már bánja, hogy nem lépett közbe, amikor társait igazságtalanul bántották. Kapás Bogit azért érte támadás, kirekesztés, mert másképp élte az életét, mint osztálytársai: gyakran kimaradt a közösségi programokból, hiszen az ideje nagy részét az úszás töltötte ki.

Rajtuk kívül a kampány mellé állt még  Vágó Piros, műsorvezető, gasztrovlogger, Szögeczki Ági műsorvezető és Singh Viki, énekesnő is.