Seattle-ben nyílik a világ első emberkomposztálója

Forrás: Olson Kundig -
halál temetés lebomlás komposztáló temetkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A temetkezés környezetbarátnak mondott urbánus technológiáját dolgozta ki az a Recompose nevű amerikai cég, amelynek szolgáltatásait 2021-től vehetik igénybe az arra vágyók Seattle-ben.

A 6,75 millió dolláros beruházással megvalósuló Olson Kundig építésziroda által tervezett emberkomposztáló komplexum olyan rendszeren alapul, amely egyszerre 75 holttest szerves anyagainak lebontását végzi el alig egy hónap alatt – számolt be a temetkezési alternatíváról a Seattle Times.

A vállalkozás az után kapott zöld utat, hogy Washington állam engedélyezte a temetés szigorú higiéniai és járványügyi előírásokhoz kötött alternatíváját, amely a szerves anyag komposztálásával megegyező technológián alapul.

"A búcsúceremóniák színhelyéül szolgáló ravatalozót is magába foglaló épületegyüttesben az elhunytak speciális, újrahasznosított anyagból készült, levegőztetett tartályokban, faforgácsba ágyazva, környezetbarát szerves redukciós folyamat során válnak porrá."

- írja a quibit.

Seattle-ben nyílik a világ első emberkomposztálója Forrás: Olson Kundig

A folyamat befejeztével a hozzátartozók elvihetik a tökéletesen környezetbarát, vegyi anyagtól mentes földi maradványokat, amelyek komposztként is hasznosíthatók. Arról egyelőre nincs adat, hogy mennyibe kerül a nagyjából két talicskányi földi maradvány.

Az emberkomposztálás a hamvasztáshoz szükséges energia nyolcadát igényli, és a koporsós temetkezéssel szemben nem szennyei a talajt. A kegyeleti ipar által előállított temetkezési termék, vagyis sírkő, koporsó, urna és a többi megszokott kellék híján a hagyományos metódusokkal szemben az alternatíva ökológiai lábnyoma is elenyésző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.