Visszaküldik a vadonba a bőröndben talált orángutánbébit

Forrás: Thinkstock -
Indonézia orángután Jakarta orángutánbébi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszahelyezik természetes élőhelyére Indonéziában a kis orángutánt, amelyre egy orosz állatcsempész bőröndjében bukkantak márciusban Bali szigetének repülőterén – írta meg az MTI.

A Bonbonra keresztelt 2-3 éves orángutántól, amely egy bali szafariparkban töltötte az elmúlt hónapokat, hétfőn, egy nagy tál gyümölccsel vettek ünnepélyes búcsút, és az állatot kedden szállították át Szumátra szigetére, ahol a visszaszoktatás után kiengedik a vadonba. Bonbonról DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy Pongo abelii fajhoz, vagyis a szumátrai orángutánhoz tartozik.

A rattankosárban elkábítva fekvő orángutánbébit egy 27 éves orosz férfi bőröndjében, két élő gekkóval és öt másik gyíkkal együtt fedezték fel a denpasari nemzetközi repülőtéren.

Úgy tűnt, hogy a csempész kisbabát is visz magával, mivel gyermektápszert és takarókat találtak nála.
A csempészt júliusban egy év szabadságvesztésre és 10 millió rúpia (212 ezer forint) pénzbírságra ítélték. Védett állatok engedély nélküli kivitele akár 5 év börtönnel és 100 millió rúpia bírsággal is büntethető Indonéziában.

Indonéz orángután kölyök Forrás: Thinkstock

Az indonéz hatóságok szerint az Andrej Zsesztkov nevű csempész a kis orángutánt egy másik orosz állampolgártól kapta, aki 3000 dollárért vásárolta azt egy piacon Jáva szigetén.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint a kihalás fenyegette főemlősfajból mintegy 6500 példány él Szumátra szigetén 10 különböző populációban. Az állatok száma 80 százalékkal csökent az elmúlt 75 évben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.