Visszahelyezik természetes élőhelyére Indonéziában a kis orángutánt, amelyre egy orosz állatcsempész bőröndjében bukkantak márciusban Bali szigetének repülőterén – írta meg az MTI.

A Bonbonra keresztelt 2-3 éves orángutántól, amely egy bali szafariparkban töltötte az elmúlt hónapokat, hétfőn, egy nagy tál gyümölccsel vettek ünnepélyes búcsút, és az állatot kedden szállították át Szumátra szigetére, ahol a visszaszoktatás után kiengedik a vadonba. Bonbonról DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy Pongo abelii fajhoz, vagyis a szumátrai orángutánhoz tartozik.

A rattankosárban elkábítva fekvő orángutánbébit egy 27 éves orosz férfi bőröndjében, két élő gekkóval és öt másik gyíkkal együtt fedezték fel a denpasari nemzetközi repülőtéren. Úgy tűnt, hogy a csempész kisbabát is visz magával, mivel gyermektápszert és takarókat találtak nála.
A csempészt júliusban egy év szabadságvesztésre és 10 millió rúpia (212 ezer forint) pénzbírságra ítélték. Védett állatok engedély nélküli kivitele akár 5 év börtönnel és 100 millió rúpia bírsággal is büntethető Indonéziában.

Indonéz orángután kölyökForrás: Thinkstock

Az indonéz hatóságok szerint az Andrej Zsesztkov nevű csempész a kis orángutánt egy másik orosz állampolgártól kapta, aki 3000 dollárért vásárolta azt egy piacon Jáva szigetén.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint a kihalás fenyegette főemlősfajból mintegy 6500 példány él Szumátra szigetén 10 különböző populációban. Az állatok száma 80 százalékkal csökent az elmúlt 75 évben.