A párizsi ügyészség pénteken vizsgálatot indított a 83 éves író, Gabriel Matzneff ellen, akit a Julliard könyvkiadó vezetője, Vanessa Springora csütörtökön megjelent életrajzi könyvében azzal vádolt meg, hogy 14 éves korában megerőszakolta - írja az MTI.

A párizsi ügyészség 15 éven aluli kiskorú elleni erőszak miatt indított vizsgálatot a könyvben megjelent állítások nyomán, bár maga Springora nem tett feljelentést az ügyben. A 47 éves kiadóigazgató Le consentement (A közös megegyezés) című könyve megrázta a francia irodalmi életet.
A Vanessa Springora által leírt tényeken túl a nyomozás az összes többi áldozatot is azonosítani akarja, akik hasonló szexuális támadás áldozatai lettek Franciaországban vagy a tengerentúlon - jelentette ki Rémy Heitz párizsi ügyész.

A francia író 14 éves korában megerőszakolta, a nő most könyvet írt rólaForrás: Shutterstock

Könyvében Springora arról számol be, hogy még alig töltötte be a 14. évét, amikor Gabriel Matzneff elcsábította, és ez a szexuális abúzus mély nyomot hagyott életén, depresszióssá tette.  

Tizennégy évesen nem kéne, hogy egy ötvenéves ember várja az embert az iskola után, szállodába vigye, ahol az ágyában találja magát a péniszével a szájában uzsonnaidőben - írta könyvében.

Springora az első az elcsábított kamaszlányok közül, aki könyvében tanúskodik a francia irodalmi szcéna ünnepelt és a rangos Renaudot-díjjal elismert írója, Gabriel Matzneff ellen. Az író számos munkájában írt arról, hogy a 16 éven aluliakat kedveli, és szexturistaként Ázsiában is megfordult fiatal fiúkkal.

Springora könyvének megjelenéséhez a francia kulturális miniszter, Franck Riester írt Twitter-üzenetet, amelyben leszögezte: "az irodalmi aura nem garantálja a büntetlenséget". Hozzáfűzte, hogy teljes támogatását élvezi minden olyan áldozat, aki bátorságot merít, és megtöri a hallgatást.