Élve találtak meg szerdán a mentőalakulatok egy 12 éves pakisztáni lányt, aki 18 órán át volt a lavina által betemetett házukban Kasmírban.

Száz halálos áldozatot követeltek lavinák Kasmír pakisztáni részén a hét elején - közölték szerdán hivatalos források. A hegyekből lezúduló hótömeg Indiában legkevesebb 10 embert ölt meg és Afganisztánban is számos áldozatot szedett. A pakisztáni katasztrófavédelmi hivatal szerint a lavinák miatt sok falu el van zárva a külvilágtól a festői szépségű Neelam-völgyben, de több földcsuszamlás is volt a térségben, ahol emiatt rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Képünk illusztrációForrás: Simon/Pixabay

A mentőegységek még szerdán is kutattak túlélők után. Ezek egyik volt Samina. "Azt hittem, meg fogok halni" - mondta a lány a Reuters brit hírügynökség tudósítójának a muzaffarabadi kórházból, ahol több tucatnyi sérültet ápolnak.

Samina édesanyját már korábban kiásták az épületből, de Sahnaz Bibi elveszítette fiát és másik lányát. Az édesanya elmondta, hogy a természeti csapás nagyon gyorsan történt. "Nem hallottunk semmilyen morajt az előtt, hogy háromszintes házunkat betemette a hótömeg."A házban családján kívül más falusi is tartózkodott, 18-an meghaltak közülük.A térségben péntekre újabb erős havazást jeleznek a meteorológusok.