Hétvégén öngyilkos lett egy debreceni egyetemista. Szakértő elárulta, az öngyilkosságok hátterében az esetek nagy részében depresszió áll.

Szombat éjszaka ugrott ki a kollégium nyolcadik emeltéről egy debreceni egyetemista. A 20 éves kollégistát súlyos, életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították, ahol megműtötték, de az életét a gyors orvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni – írta a Dehir.

A Noizz most megkérdezett egy szakértőt, aki elárulta, a befejezett öngyilkosságok 90 százalékában mentális zavar áll a háttérben, leggyakrabban a súlyos depresszió, de előidézheti skizofrénia, valamint drog- és alkoholfüggőség is.

Ez a három leggyakoribb pszichiátriai betegség áll a befejezett öngyilkosságok háttérben; ezek általában kezeletlenek maradnak" - nyilatkozta Tóth Mónika Ditta pszichológus.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

A szakember elárulta azt is, a depresszió leggyakoribb tünetei lehetnek a nyomott hangulat, a gyakori sírás, a rosszkedv és az energiátlanság. Ilyenkor az érintett számára a korábbi örömteli tevékenységek már nem okoznak örömet, és visszahúzódnak a különböző társas tevékenységektől.

Mint írják, nagyon fontos, ha ezeket a jeleket látjuk valakin, segítsük abban, hogy minél előbb eljusson pszichológushoz vagy pszichiáterhez.