Koronavírus: a karantén ellenére vígan fürdőznek Tenerifén az elzárt szálloda vendégei

Forrás: BELGA/AFP/© Tony Cuadrado / Europa Press / CONTACTO/Tony Cuadrado -
Tenerife karantén koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Turisták százait helyezték kedden karanténba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobb szigetén, Tenerifén, ahol egy, az új koronavírussal megfertőzött olasz állampolgár tartózkodott. Időközben a férfi feleségénél is igazolták a Covid-19 okozta fertőzést.

Vannak magyarok is a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén.
A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában

több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá.


A fertőzött olasz állampolgárt és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el - közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő.

A spanyol média úgy tudja, hogy a 69 éves férfi egy Lombardiából hat napja érkezett orvos, aki maga jelentkezett orvosi vizsgálatra, miután észlelte a vírusfertőzés tüneteit.


A tengerparti szállodát, ahol a pár lakott, védőmaszkos rendőrök kordonnal vették körül - jelentette az AFP fotósa a helyszínről, aki

látta, hogy turisták a történtek ellenére továbbra is fürdenek a 467 szobás szálloda uszodájában, illetve napoznak a parton.


"Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak" - közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég. "Furcsa módon a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt".

Tenerife - H10 Costa Adeje Palace hotel Forrás: BELGA/AFP/© Tony Cuadrado / Europa Press / CONTACTO/Tony Cuadrado


Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy "egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk".

A helyi Ashotel szállodavállalat közleménye szerint "mintegy ezer vendég van elkülönítve" a szállodában, és

nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az ilyenkor előírt eljárásokat.


Az El País című napilap beszámolója szerint a szálloda egyik beszállítója a nap folyamán gumikesztyűket, szájmaszkokat és ivóvizet vitt a hotelhez.

A helyi egészségügyi hatóságok elrendelték a szálloda vendégeinek és dolgozóinak orvosi vizsgálatát, hogy kiderüljön, bármelyikük fertőzött-e koronavírussal.


María Jesús Montero kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről - tette hozzá a kormány ülést követő sajtótájékoztatóján.

A turisták nemzetiségét hivatalosan nem közölték, a sajtó brit, német és spanyol szállóvendégekről számolt be eddig.


A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga.
A tengerparttól 50 méterre található komplexum több száz vendéget képes egyidejűleg befogadni, több étterme és uszodája van. Facebook-oldala szerint a H10 Costa Adeje Palace csütörtök estére tervezett karneváli mulatságot.
A karnevál hetében tízezreket várnak a Kanári-szigetekre.

A dél-európai országban eddig öt koronavírusos megbetegedést regisztráltak,

a két első fertőzött, egy német és egy brit féri, már napokkal ezelőtt elhagyhatta a kórházat.
Az olasz házaspáron kívül kedd délután Katalóniából jelentettek egy újabb esetet; egy barcelonai nőnél mutatták ki a vírusfertőzést, aki nemrég tért vissza Olaszországból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.