Turisták százait helyezték kedden karanténba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobb szigetén, Tenerifén, ahol egy, az új koronavírussal megfertőzött olasz állampolgár tartózkodott. Időközben a férfi feleségénél is igazolták a Covid-19 okozta fertőzést.

Vannak magyarok is a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén.
A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá.
A fertőzött olasz állampolgárt és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el - közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő.
A spanyol média úgy tudja, hogy a 69 éves férfi egy Lombardiából hat napja érkezett orvos, aki maga jelentkezett orvosi vizsgálatra, miután észlelte a vírusfertőzés tüneteit.
A tengerparti szállodát, ahol a pár lakott, védőmaszkos rendőrök kordonnal vették körül - jelentette az AFP fotósa a helyszínről, aki látta, hogy turisták a történtek ellenére továbbra is fürdenek a 467 szobás szálloda uszodájában, illetve napoznak a parton.
"Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak" - közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég. "Furcsa módon a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt".

Tenerife - H10 Costa Adeje Palace hotelForrás: BELGA/AFP/© Tony Cuadrado / Europa Press / CONTACTO/Tony Cuadrado


Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy "egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk".

A helyi Ashotel szállodavállalat közleménye szerint "mintegy ezer vendég van elkülönítve" a szállodában, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az ilyenkor előírt eljárásokat.
Az El País című napilap beszámolója szerint a szálloda egyik beszállítója a nap folyamán gumikesztyűket, szájmaszkokat és ivóvizet vitt a hotelhez.
A helyi egészségügyi hatóságok elrendelték a szálloda vendégeinek és dolgozóinak orvosi vizsgálatát, hogy kiderüljön, bármelyikük fertőzött-e koronavírussal.
María Jesús Montero kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről - tette hozzá a kormány ülést követő sajtótájékoztatóján.
A turisták nemzetiségét hivatalosan nem közölték, a sajtó brit, német és spanyol szállóvendégekről számolt be eddig.
A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga.
A tengerparttól 50 méterre található komplexum több száz vendéget képes egyidejűleg befogadni, több étterme és uszodája van. Facebook-oldala szerint a H10 Costa Adeje Palace csütörtök estére tervezett karneváli mulatságot.
A karnevál hetében tízezreket várnak a Kanári-szigetekre.
A dél-európai országban eddig öt koronavírusos megbetegedést regisztráltak, a két első fertőzött, egy német és egy brit féri, már napokkal ezelőtt elhagyhatta a kórházat.
Az olasz házaspáron kívül kedd délután Katalóniából jelentettek egy újabb esetet; egy barcelonai nőnél mutatták ki a vírusfertőzést, aki nemrég tért vissza Olaszországból.