Pánikhangulat: A svéd orvosok nem értenek egyet a kormánnyal

Forrás: AFP/Janerik Henriksson -
koronavírus Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Svédország egészen másképp kezeli a járványt mint az összes többi ország Európában. Nem vezettek be szigorú óvintézkedéseket, hogy a gazdaság ne omoljon össze, mivel a vírus így is, úgy is terjed. Mostanra azonban az orvosok elkezdtek komolyan aggódni...

Még mindig nyitva vannak az iskolák, éttermek, üzletek, mozik Svédországban. Az emberek szinte
ugyanúgy élik tovább a mindennapjaikat, mint azelőtt. Csupán az 50 fő feletti összejövetelek
elhalasztását, és az otthoni munkavégzést javasolják ha lehetséges, illetve hogy a 70 év felettiek és a
betegek kerüljék a társas érintkezést. A kormány ugyanis úgy véli, a gazdaság leállása hosszútávon sokkal nagyobb károkat okozna, mint maga a vírus.

Forrás: AFP/Janerik Henriksson

Stefan Löften miniszterelnök felszólította a polgárokat, hogy „viselkedjenek felnőtt módjára" és „ne
terjesszenek rémhíreket, ne keltsenek pánikot." A betegek száma így érthetően gyorsan nő, és ezzel együtt a pánik is. Nem mindenki biztos abban, hogy jó módszert választott az ország.


A napokban már 3700 megbetegedést regisztráltak, és 110-en haltak bele a vírusba. A stockholmi
kormány járványügyi főszakértője, Anders Tegnell még mindig nem tartja kritikusnak ezeket a számokat, noha elmondta, várhatóan ugrásszerűen megnőnek a következő hetekben. Cecilia Söderberg-Nauclér ezzel szemben katasztrófát jósol:
„A kormány azt gondolja, hogy nem tudja megállítani a járványt, ezért úgy döntött, hogy hagyja az
embereket meghalni. Nem akarják meghallgatni a tudományos adatokat. Vakon bíznak a közegészségügyi hivatalban, pedig az ő adataik nagyon gyenge lábakon állnak. Mi annak a jeleit látjuk, hogy kétszer olyan gyorsasággal fog növekedni a fertőzöttek száma, mint Olaszországban. Stockholm hamarosan akut intenzív osztály-hiánnyal fog küzdeni, és nem értik meg, hogy akkor már túl késő lesz cselekedni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.