Svédország egészen másképp kezeli a járványt mint az összes többi ország Európában. Nem vezettek be szigorú óvintézkedéseket, hogy a gazdaság ne omoljon össze, mivel a vírus így is, úgy is terjed. Mostanra azonban az orvosok elkezdtek komolyan aggódni...

Még mindig nyitva vannak az iskolák, éttermek, üzletek, mozik Svédországban. Az emberek szinte
ugyanúgy élik tovább a mindennapjaikat, mint azelőtt. Csupán az 50 fő feletti összejövetelek
elhalasztását, és az otthoni munkavégzést javasolják ha lehetséges, illetve hogy a 70 év felettiek és a
betegek kerüljék a társas érintkezést. A kormány ugyanis úgy véli, a gazdaság leállása hosszútávon sokkal nagyobb károkat okozna, mint maga a vírus.

Forrás: AFP/Janerik Henriksson

Stefan Löften miniszterelnök felszólította a polgárokat, hogy „viselkedjenek felnőtt módjára" és „ne
terjesszenek rémhíreket, ne keltsenek pánikot." A betegek száma így érthetően gyorsan nő, és ezzel együtt a pánik is. Nem mindenki biztos abban, hogy jó módszert választott az ország.

A Nobel Alapítvány elnöke, Carl-Henrik Heldin professzor például petíciót nyújtott be, melyben szigorúbb intézkedésekre szólítja fel a kormányt. Cecilia Söderberg-Nauclér professzor-asszony, a Karolinska intézet vírus-immunológiai kutatója is hasonló véleményen van: „Nem tesztelünk eleget, nem kutatjuk fel a fertőzötteket, nem izolálunk eleget, szabadjára engedtük a vírust. Katasztrófába visznek minket" - írja a Szeretlek Magyarország.


A napokban már 3700 megbetegedést regisztráltak, és 110-en haltak bele a vírusba. A stockholmi
kormány járványügyi főszakértője, Anders Tegnell még mindig nem tartja kritikusnak ezeket a számokat, noha elmondta, várhatóan ugrásszerűen megnőnek a következő hetekben. Cecilia Söderberg-Nauclér ezzel szemben katasztrófát jósol:
„A kormány azt gondolja, hogy nem tudja megállítani a járványt, ezért úgy döntött, hogy hagyja az
embereket meghalni. Nem akarják meghallgatni a tudományos adatokat. Vakon bíznak a közegészségügyi hivatalban, pedig az ő adataik nagyon gyenge lábakon állnak. Mi annak a jeleit látjuk, hogy kétszer olyan gyorsasággal fog növekedni a fertőzöttek száma, mint Olaszországban. Stockholm hamarosan akut intenzív osztály-hiánnyal fog küzdeni, és nem értik meg, hogy akkor már túl késő lesz cselekedni".