Az éjszaka a Magyar Közlönybenmegjelent a kormánynak kijárási korlátozásokról szóló rendelete, amely tartalmazza a piacokra és a dohányboltokra vonatkozó új szabályokat is.

A rendelet elsősorban meghosszabbítja az eddigi kijárási korlátozásokat, amelyeket eredetileg két hétre hoztak. A rendelet visszavonásig érvényes, de hetente felülvizsgálják.

Az éjjel kiadott rendelet második paragrafusa tartalmazza, hogy mik az eltérések a két héttel korábbihoz képest:

A településen, illetve a fővárosi kerületben működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési – Budapest Főváros esetében a kerületi – önkormányzat a rendeletben foglaltaktól eltérően rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag a 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Április 10. 00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a települési – a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi – önkormányzat rendelettel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a kormányrendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg. Az önkormányzati rendeletet a helyben szokásos módon történő kihirdetés mellett olyan formában is közzé kell tenni, amely biztosítja, hogy a lakosság lehető legszélesebb köre értesüljön a rendelet tartalmáról.

Az új kormányrendelet egyéb rendelkezések című részében van szó a dohányboltokról is, ugyanis kivette a nemzeti dohányboltokat azon kivételes üzletek közül, amelyeknek nem kell délután 15 órakor bezárniuk. A trafikokra tehát ugyanúgy érvényes a 15 órai boltzár.

Ezek után tehát csak a következő típusú üzletek lehetnek nyitva délután 15 óra után is:

Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás.

Forrás: Shutterstock