Koránt sincs még vége a járványnak - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. "Hosszú út áll előttünk, és sok munkát kell még elvégeznünk" - mondta.

Súlyos aggodalmának adott hangot a járványnak az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt negatív hatása miatt, különös tekintettel a gyermekekre. Eddig 21 országból jelentették, hogy hiány van más betegségek elleni védőoltásból a világjárvány miatt elrendelt határátlépési korlátozások miatt - közölte a fejlődő országok védőoltásokkal való ellátását összehangoló, állami és magán partnerekből álló Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetségre hivatkozva.

Afrikának a Szaharától délre fekvő részében feltehetően megduplázódott a maláriás megbetegedések száma. "Ennek nem lenne szabad megtörténnie, együttműködünk az érintett országokkal, hogy támogassuk őket."

Forrás: AFP/Javier Soriano

 

A főigazgató egy azzal kapcsolatos kérdésre válaszolt, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök véget akar vetni a karanténnak, holott a Covid-19 járvány még nem érte el országában a csúcspontját.
"A világnak figyelmesen kellett volna hallgatnia a WHO-ra, amely január 30-án elrendelte a világméretű egészségügyi szükséghelyzetet", amikor Kínán kívül mindössze 82 igazolt fertőzött volt, és egyetlen haláleset sem - jelentette ki sajtótájékoztatóján a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója.
"Azt tanácsoltuk az egész világnak, hogy dolgozzon ki átfogó közegészségügyi fellépést a járvánnyal szemben. Mondtunk, hogy azonosítsák a fertőzéseket, teszteljenek, szigeteljék el a betegeteket és kutassák fel az embereket, akikkel érintkeztek. Azok az országok, amelyek követték a tanácsainkat, jobb helyzetben vannak, mint a többiek. Ez tény" - szögezte le
Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója kijelentette: ha az országok túl korán könnyítenek a korlátozásokon, előállhat olyan helyzet, hogy ismét be kell vezetni a karantént. A korlátozásokat csak lassan, megfontoltan és ellenőrzött módon lehet feloldani - figyelmeztetett.
A koronavírus-világjárvány halálos áldozatainak a száma világszerte meghaladta a 206 ezret, amióta december végén Kínában felbukkant a vírus.
Amíg Európában óvatosan kezelik a karantén feloldását, Brazíliában és az Egyesült Államokban egyre gyakrabban szorgalmazzák a korlátozó intézkedések feloldását, holott a járvány még nem jutott el abba a stádiumba, mint az Óvilágban.
Az Egyesült Államok, amelyben február végén jegyezték fel az első halásesetet, a világjárvány által a leginkább sújtott ország mind a fertőzöttek, mind a halálesetek tekintetében. Az amerikai kormányzat azzal vádolja a WHO-t, hogy rosszul kezeli a világjárványt, és későn adta ki a riasztást, nehogy megsértse Pekinget, ezért befagyasztotta a szervezetnek nyújtott támogatását.