Ahogy megírtuk, a kijárási korlátozás feloldása a Budapesten és Pest megyében élőkre nem vonatkozik, ennek értelmében alapos indok nélkül nem utazhatnak vidékre. Ha mégis azt teszik, szabálysértést követnek el. 

A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken a korlátozások fokozatos enyhítésével, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán közzétett videóban szombaton.

Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások. Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelyiségei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár.

Forrás: MTI/Varga György

A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket - tette hozzá.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta, hogy a Budapesten és Pest megyében élők tekintetében hatályban maradnak a korábban kialakított kijárási korlátozások. Mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát, ezért ha valaki ezeket a magatartási szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.