Szilágyi István fia és egyben gyilkosa rettentően labilis személyiség. A Ripost információi alapján komoly hallucinációkkal és tévképzetekkel bírt.

Szilágyi István özvegye, Humenyánszky Jolán fiáról: "Nagyon furcsán viselkedett"Forrás: Tények

Mielőtt Péter egy kalapáccsal nekiesett édesapjának vasárnap hajnalban és megölte, maga elé révedve azt ismételgette, hogy rendet kell rakni a bolygók között.

Nagyon furcsán viselkedett. Mielőtt a fejét az ágy karfájába kezdte volna verni, azt mormolta: "A bolygók között rendet kell rakni! A bolygók között rendet kell rakni..." Máskor is voltak furcsa dolgai, ezért nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget, de most már csak arra tudok gondolni, hogy talán az apjára célzott... – mesélte megtörten Jolán néni a Ripostnak, majd így folytatta:

 

Meggyőződése volt, hogy figyelik őt, és el akarják kapni. Sokszor emlegette, hogy az FBI a sarokról figyeli őt. Többször feldúltan jött haza, azt állította, hogy követték. Mi persze próbáltuk megnyugtatni, hogy a világon senki nem akarja őt bántani.  

Mentális labilitását jól mutatja az is, hogy a bíróság az előzetes letartóztatásának helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte meg.