Dr. Merkely Béla Facebook-oldalán nyilatkozott arról, hogy a második hullám küszöbén vagyunk.

Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora Facebook-oldalán értékelte a magyarországi koronavírus-helyzetet. Elmondta, a hétvégén az előzőekhez képest nagyon megemelkedett az esetszám, amely szerinte azt jelenti, hogy a második hullám küszöbére érkeztünk.

Merkely Béla szerint a második hullám küszöbén vagyunkForrás: MTI/Kovács Tamás

Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére: az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus.
Rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. Ez az előzőekhez képest kb négyszeres növekedést jelent.  Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen növekszik, azaz az R érték - a vírusfertőzés reprodukciós rátája - már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 beteget fertőz meg. Továbbá, nem tekinthetünk el attól sem, hogy a környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, s vannak olyan nemzetek, ahol negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek hazánkhoz képest.

Jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést és megelőzést: be kell tartanunk az alapvető - könnyen teljesíthető - szabályokat: maszkhasználat, udvarias távolságtartás, kézmosás és fontos, hogy betegen ne menjünk közösségbe" - írta Facebook-oldalán az orvos. 

"A növekvő számok magában hordozzák a kérdést újabb bezárásokra vonatkozóan, de ezek sem a családoknak, sem a gazdaságnak nem kedveznének. A bezárások mellőzése viszont azt jelenti, hogy az egyes szabályokat nagyon szigorúan kell venni. Ilyenek például a kiemelten fontos maszkhasználat - amely 1/3-ára csökkenti a fertőzés veszélyét -, a kézmosás, továbbá az udvarias távolságtartás.

A vírus elleni oltóanyaggal kapcsolatban pedig bizakodó vagyok, hogy még ebben az évben rendelkezésre fog állni, hiszen gőzerővel folynak a hármas fázisú vizsgálatok, ahol a hatékonyságot és biztonságosságot tesztelik.

Illetve az sem mellékes, hogy életünk során számos koronavírussal találkozunk, így védekező sejtjeink az új típusú koronavírust is megtanulták felismerni és megtámadni, azaz lehet, hogy egyeseknél keresztimmunitás alakult ki" - írta egy következő posztban.