családon belüli erőszak pedofília
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Németh-Mészáros Tímea a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztály Vagyonvédelmi, Igazságszolgáltatás és Nemi Erkölcs Elleni Bűncselekmények Alosztályának vezetője a Ripostnak adott interjújában mesélt, miképp járnak el olyan helyzetekben, ahol kiskorúak vannak veszélyeztetve. 

„Szomorú, de egyre több a családon belüli szexuális erőszak és a pedofil-ügy. Van, hogy a családon belül maga a gyerek vagy az édesanyja, testvére jelenti, hogy mi történt, de gyámhivataltól, gyermekjóléti szolgálattól, illetve óvodától is kapunk bejelentést. Az sem példa nélküli, hogy a szomszéd, vagy a család egy barátja fordul a rendőrséghez. Innen indulunk, ugyanakkor az egyik legnagyobb nehézség, hogy egy családon belüli szexuális bántalmazásnak ritkán vannak tanúi. Így az orvosszakértők és az igazságügyi pszichológus szakértő munkája létfontosságú a számunkra. Általuk kapunk egy irányt a nyomozáshoz" - kezdte.

Forrás: Shutterstock

A szakértő szerint a legnehezebb része a munkájának az, amikor a gyerekeket kell megnyitniuk, sokan nehezen mesélnek arról mi is történt velük valójában. Akadnak olyanok, akik fel sem fogják, hogy amiben éltek az egy valóságos horror. Tímeáék igyekeznek a gyerekekkel mielőbb megértetni azt, hogy ők azért vannak, hogy segítsenek.

Lelkileg azonban sokszor számukra sem könnyű:

„Ez a szakma a hivatásommá vált, miközben tény, hogy sokszor nagyon nehéz. Ugyanakkor mindannyian próbálunk, amennyire lehetséges lelkileg távol maradni ezektől a dolgoktól úgy, hogy csak a célra összpontosítunk. Ha pedig ez nem megy, próbálunk segíteni egymásnak túllépni. Ez utóbbi mindig beválik, köszönhetően, hogy nagyon összetartó csapatom van."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.