Németh-Mészáros Tímea a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztály Vagyonvédelmi, Igazságszolgáltatás és Nemi Erkölcs Elleni Bűncselekmények Alosztályának vezetője a Ripostnak adott interjújában mesélt, miképp járnak el olyan helyzetekben, ahol kiskorúak vannak veszélyeztetve. 

„Szomorú, de egyre több a családon belüli szexuális erőszak és a pedofil-ügy. Van, hogy a családon belül maga a gyerek vagy az édesanyja, testvére jelenti, hogy mi történt, de gyámhivataltól, gyermekjóléti szolgálattól, illetve óvodától is kapunk bejelentést. Az sem példa nélküli, hogy a szomszéd, vagy a család egy barátja fordul a rendőrséghez. Innen indulunk, ugyanakkor az egyik legnagyobb nehézség, hogy egy családon belüli szexuális bántalmazásnak ritkán vannak tanúi. Így az orvosszakértők és az igazságügyi pszichológus szakértő munkája létfontosságú a számunkra. Általuk kapunk egy irányt a nyomozáshoz" - kezdte. 

Forrás: Shutterstock

A szakértő szerint a legnehezebb része a munkájának az, amikor a gyerekeket kell megnyitniuk, sokan nehezen mesélnek arról mi is történt velük valójában. Akadnak olyanok, akik fel sem fogják, hogy amiben éltek az egy valóságos horror.  Tímeáék igyekeznek a gyerekekkel mielőbb megértetni azt, hogy ők azért vannak, hogy segítsenek. 

Lelkileg azonban sokszor számukra sem könnyű:

„Ez a szakma a hivatásommá vált, miközben tény, hogy sokszor nagyon nehéz. Ugyanakkor mindannyian próbálunk, amennyire lehetséges lelkileg távol maradni ezektől a dolgoktól úgy, hogy csak a célra összpontosítunk. Ha pedig ez nem megy, próbálunk segíteni egymásnak túllépni. Ez utóbbi mindig beválik, köszönhetően, hogy nagyon összetartó csapatom van."