Gyász! Elhunyt a világhírű tudós

tudós gyász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen halt meg otthonában az Oregon állambeli Portlandben, augusztus 11-én - értesült a The Oregonian című regionális hírportál.
Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

Forrás: Shutterstock

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként,

egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel),

és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit, köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fotót, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon.


Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik.

A beszkennelve 5 x 5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban "a világot megváltoztató 100 fotó" közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt.

A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága "megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak". Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.