Koronavírus: kiderült, miért állították le a vakcina a tesztelését

vakcina oltóanyag védőoltás tesztelés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehetséges, hogy nem az oltóanyag számlárája írható az a betegség, amely miatt leállították az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcinájának tesztelési programját - olvasható a dokumentumban, amelyet szerdán töltött fel honlapjára az Oxfordi Egyetem.

A tesztelés újraindítását már múlt héten bejelentették.

A Covid-19 betegség elleni oltóanyag-jelölt globális tesztjeire való felvételt szeptember 6-án leállították, miután a nagy-britanniai teszt egyik résztvevőjénél súlyos mellékhatások jelentkeztek. Úgy vélték, a betegnél vírusos gerincvelő-gyulladás tünetei léptek fel. Az idegrendszeri tünetek - többek között az érzékelés megváltozása, a végtagok gyengesége - miatt lefolytatták az AZD1222 vagy ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésű vakcinajelölt biztonsági ellenőrzését, ez idő alatt a tesztek szüneteltek - olvasható a dokumentumban.
"Nem valószínű, hogy a tünetek összefüggnek a vakcinával, vagy nincs elégséges bizonyíték arra, hogy ki lehessen jelenteni, a tünetek kapcsolatosak, vagy sem az oltóanyaggal" - állapították meg a független vizsgálat után.

A tesztprogramot újraindították Nagy-Britanniában, Brazíliában és a Dél-afrikai Köztársaságban, az Egyesült Államokban azonban még nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.