Így előzhetjük meg a koronavírus súlyos tüneteit: ők küzdik le többnyire tünetmentesen a vírust

járvány COVID-19 kutató koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese által vezetett kutatócsoport több mint 10 éve foglalkozik vérszérum alapú terápiák fejlesztésével. Dr. Lacza Zsombor szerint a legjobb gyógymód jelenleg a gyógyult betegek vérplazmájában lévő ellenanyag, amellyel semlegesíthető a vírus.

A kutatócsoport vezetője, Lacza Zsombor professzor a Ripostnak nyilatkozott, és elmondta, hogy működik a vérplazmás kezelés, és hogy hat a sportolókra a koronavírus.

"Március közepén jelentkeztünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, egy hét múlva megkaptuk az engedélyt, majd további három hét múlva a nemzetközi engedélyek is megérkeztek, így

április közepén már kezelni tudtuk az első beteget. A plazmának az az előnye, hogy szinte azonnal hat, a beadását követő napon már jelentősen csökkennek a tünetek."

-kezdte a prof, aki azt is elárulta, hogyan zajlik a vérplazmás kezelés.

Forrás: Shutterstock

"Folyamatosan kutatjuk partnereinkkel, cégem, az OrthoSera koordinálásával, hogy miként hat a optimálisan, de ami biztos: fontos, hogy

a beteg a kórházba kerülése után 3 napon belül megkapja.

Egy 20 ezer betegre kiterjesztett amerikai kutatás alátámasztja, hogy ha 3 napon belül adnak be olyan szérumot, amiben magas az ellenanyag szintje, akkor 30-35 százalékkal csökken a halálozás. Ez nagyon komoly eredmény.

A beteg intravénásan kap egy adag szérumot, és szükség esetén ezt egyszer ismétlik."

-mondta Lacza Zsombor.

Sajnos nem mindenkinek a szervezete termel ellenanyagot, eddig minden 10. jelentkezőtől tudtak plazmát venni. Ennek az az oka, hogy az immunválasz mindenkinél más: vannak, akiknek már a torkában ellenanyag képződik, és már ott elpusztul a vírus, sejtes immunválasz esetén pedig a sejtek szinte megeszik a vírust, így nem termelődik ellenanyag. A professzor arról is beszélt, hogy hat a sportolókra a koronavírus.

"Azt tapasztaltuk, hogy annak a szervezete, aki rendszeresen sportol, gyakran anélkül legyőzi a vírust, hogy ellenanyagot termelne.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy miért van ez így, mert ha ezt tudnánk, akkor előre jelezhetnénk, ki az, aki érzékeny a vírusra és komolyan beteg lehet, és ki az, aki könnyen átvészeli. Ebbe az irányba most indulnak komoly kutatások, több sportági szövetséget bevontunk.

A tapasztalat mindenképp azt mutatja, hogy azok, akik legalább hobbiszinten sportolnak, kevésbé súlyos tüneteket mutatnak, és az is bebizonyosodott, hogy a túlsúlyosak tünetei súlyosabbak."

Forrás: Shutterstock

Mivel a vérplazma-terápia csak vércsoport-azonosan alkalmazható, és a vérplazma kevés ideig tárolható, a professzor és csapata azon dolgoznak, hogy kivonják belőle a hatékony molekulákat, és ezeket szárítva, sűrítve gyógyszert készítsenek belőle. Lacza Zsombor szerint a második hullámban havonta legalább 100 adag plazmára lesz szüskég, amkhez legalább ezer koronavíruson átesett embernek kellene jelentkeznie. A professzor arra kér mindenkit, aki átesett a fertőzésen, hogy segítsen másokon, és jelentkezzen!

A vérplazma adásnak semmilyen érdemi mellékhatása nincs, ezért gyakrabban megismételhető, mint a véradás, egy év alatt akár 45 alkalommal, így egy gyógyult beteg többeken is segíthet. A jelentkezők részletes felvilágosítást kapnak. Telefonszám: 06 70 363 8768, az e-mail cím: info@orthosera.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.