Koronavírus: A különböző felületekről is elkaphatjuk a vírust?

Forrás: Shutterstock -
kézmosás felület Maszk koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon elegendő-e a maszk viselése, a kézmosás és a kellő távolság megtartása annak érdekében, hogy ne kapjuk el a koronavírust. Ha megérintjük a különböző felületeket a boltban, a tömegközlekedési eszközökön nem jelent veszélyt számunkra? Ezekre a kérdésekre válaszoltak a szakértők. 

A koronavírus első hullámjának megjelenésével, tavasszal az emberek megrohamozták a boltokat és kifosztottak minden fertőtlenítőszerrrel felpakolt polcot azt gondolva, hogy így meg tudják előzni, hogy ők is elkapják a koronavírust. Persze, nem tettek vele rosszat, de azóta már kiderült, hogy a Covid-19 elsősorban a levegőben lévő légzőcseppek útján terjed. Ezután jön a kérdés, hogy oké, ez világos, de mi történik, ha megértinjük a tejes dobozt a boltban vagy a villamoson a kapaszkodót, elkaphatjuk így is a fertőzést?

Szakértők válaszolnak: Vajon elkapható a koronavírus felületekről is? Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Egyedülálló eseménysorozatra lenne szükség ahhoz, hogy ez így megtörténjen. Előszöris, valakinek elég nagy mennyiségű vírust kell a felszínre juttatnia ahhoz, hogy fertőzést okozzon, s a vírusnak igen hosszú ideig életben kellene maradnia, hogy egy másik kézre juthasson. Ezt követően, kézmosás nélkül meg kéne érintenünk a szemünket, orrunkat vagy a szánkat"

- mondta Dean Blumberg, az UC Davis Gyermekkórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Korábban szó esett arról, hogy kutatók az egyik tanulmányban 2020 áprilisában felfedezték, hogy az új koronavírus képes túlélni 3 napig a műanyag és rozsdamentes acél felületeken, kartonon pedig akár 1 napig, egy kínai tanulmány szerint pedig a cipőtalopon is képes megmaradni - írja a Napi Doktor.

„Úgy gondolom, annak esélye, hogy a vírus élettelen felületeken terjedjen, meglehetősen kicsi és csak olyan esetekben fordulhat elő, amikor egy fertőzött személy az adott felszínre köhög vagy tüsszent, valaki más pedig ezt követően hamar, 1-2 órán belül megérinti a felületet"

- jelentette ki Emanuel Goldman, PhD, a New Jersey-i Rutgers Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológiai, biokémiai és molekuláris genetikai professzora.

A professzor elmondása szerint a korábbi tanulmányok csak azt bizonyították, hogy a vírus életben marad a felületeken és nem azt, hogy aki megérinti ezeket a felületeket, biztosan elkapja a fertőzést, eszerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki, aki megérinti a különböző felületeket, biztosan elkapja a fertőzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.