Tilos hálapénzt adni az orvosoknak: évente 40 milliárd forint marad a betegek zsebében

Forrás: -- -
törvény hálapénz orvos kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról korábban írtunk, elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.

Nemcsak nem kell, de nem is lehet többé hálapénzt adni az orvosoknak. Ennek eredményeképpen duplájára emelik a fizetésüket és új, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó szabályozást vezetnek be.

Az új szabályozással évente körülbelül 40 milliárd forint marad a betegek zsebében.

A hálapénz közel 70 évvel ezelőtt terjedt el a köztudatban. Sokszor félelemből, vagy elvárás hatására adták a betegek: volt olyan orvos, aki előre közölte a tarifáját. Ennek most vége, ugyanis a kormány egy új egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert alkot, és ezzel egy időben duplájára emelik az orvosok fizetését.

A KSH adatai szerint a magyarok által kifizetett hálapénz 2018-ban már elérte a 37,4 milliárd forintot, idén a 40 milliárdot is elérheti.

Míg a 65 év alattiak átlagosan 5459 forintot tesznek a borítékba évente, addig a nyugdíjasok, 65 év felettiek már 10 148 forinttal fejezik ki hálájukat.

Bár az orvosok többsége ellenezte a hálapénzt, egy vékony réteg nagyobb összegben részesült. Az orvosbárók - leginkább a szülések, sebészek - havonta több millió forintot is kaptak borítékban.

Forrás: --

2014-ben ítéltek el először orvosokat a hálapénz miatt, miután bekerült a Btk-ba, hogy büntetendő, ha az orvos előre, meghatározott összeget kér az ellátásért.

Hétfőn nyújták be a törvényjavaslatot, amely korábban soha nem látott mértékű orvosi béremelést tartalmaz. Ha elfogadják, a bérek átlagosan a duplájára nőnek: például egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek a bérrendezés után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.