Ma reggel ismét sajótájékoztatót tartott az Operatív Törzs, ahol Müller Cecília újabb fejleményekről közölt információkat. 

A ma reggeli sajtótájékoztatón az országos tisztifőorvos, Müller Cecília elmondta, hogy 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 31, többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint egy újabb diagnosztikai eszköz a kezünkbenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az elhunytak életkora 49-től 94 éves korig terjed, mindannyian krónikus vagy valamilyen társbetegségben is szenvedtek. Jellemzően szív- és érrendszeri, anyagcsere-problémákkal küzdöttek.

Müller Cecília kiemelte, hogy a légzőszervi problémákkal küzdők, illetve a dohányosok sokkal sebezhetőbbek a vírussal szemben, így nekik fokozottabb odafigyelés ajánlott - írja a Ripost.

Az országos tisztifőorvos azt ajánlotta, hogy aki tud, éljen az ingyenes influenza elleni védőoltás lehetőségével, ez a krónikus betegek számára óriási segítség.

A mostani védekezésben nagy segítséget nyújtanak a tavasz első hullám tapasztalatai. 

Alapvetően eddig a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, de számos antigénalapú tesztet fejlesztettek ki a tudósok, ez a teszt az aktuális fertőzöttséget mutatja ki és akár a mentőben is használható, így mire beérnek a kórházba, kiderül a fertőzöttség.

„Ez a teszt bevizsgálásra került a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma által, pozitivitás esetén nagyon nagy az egybeeshetőség a PCR-teszttel is, ezért ez egy újabb diagnosztikai eszköz a kezünkben"  - mondta Müller Cecília.