Kiszivárgott egy dokumentum, melyben Müller Cecília felszólítja a kórházak dolgozóit, hogy a végstádiumú, haldokló koronavírusos fertőzöttek számára engedélyezzék szeretteik látogatását.

A november 10-i keltezésű tisztifőorvosi levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott" a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását - olvashato a Telex oldalán.

A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik – írja Müller Cecília.

Bár a kórházakban látogatási tilalom van érvényben, mégis van néhány eset, melyben kivételt kell tenniük bizonyos szabályok mellett az egészségügyi intézményeknek, hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos:

  • A Covid-osztályokon a súlyos állapotú, haldokló beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.