Koronavírus: Müller Cecília elmondta, mi a cél

Forrás: MTI/Vasvári Tamás -
Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében jelzőrendszert működtetnek, amely naponta mutatja az egyes egészségügyi intézményekben a betegek és a személyzet létszámát - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: változatlanul a járványgörbe ellaposítása a cél, enyhítve ezzel azt a rendkívüli terhelést, amely az egészségügyi ellátórendszerre hárul. Jelenleg 78 kórházban kezelnek már koronavírusos beteget, ezért a terhelés egyenletesebbé tételéért olyan jelzőrendszert működtetnek, amely napi szinten jelzi, hol mutatkozik hiány az ellátó személyzetben.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az elmúlt napon 4136 új fertőzöttet regisztráltak, 165-en elhunytak. Az elhunytak 4 százalékánál semmilyen alap- vagy kísérőbetegséget nem tudtak azonosítani - ismertette.

Kórházban 7732 embert ápolnak koronavírus-fertőzéssel, és - mint mondta - a számuk még mindig kissé növekvő tendenciát mutat, de a növekedés lassul. Lélegeztetőgépen 649-en vannak.
Kérdésre válaszolva Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a járvány magyarországi kezdete óta 21 144 gyereknél (18 év alattiaknál) állapították meg a fertőzést, ez az összes fertőzött 9 százaléka. Jelenleg kórházban 28 gyerek van, azonban egyikük sem szorul lélegeztetésre.

A szakember kitért arra is, hogy lehetőség szerint a karácsonyi bevásárlásoknál is el kell kerülni a zsúfolt helyeket, "a plázákban ne sétáljunk céltalanul", a céltudatosabb vásárlást és az online ajándékbeszerzést ajánlotta.

Müller Cecília kérdésre elmondta, annak is javasolja majd a koronavírus elleni védőoltás beadatását, aki átesett a fertőzésen. Hozzátette: a jelenlegi tudományos ismeretek szerint a fertőződés után fél év a szervezet védettsége az újrafertőződés ellen. Megerősítette: hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol jelentkezni lehet a védőoltásra.
Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a favipiravir készítményeket kizárólag kórházban fekvő betegek kaphatják, a háziorvos azokat nem írhatja fel.
Müller Cecília közölte: a kormány a jövő héten dönt arról, hogy a karácsonyi ünnepek idején milyen rendszabályok, higiénés feltételek lesznek érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.