Koronavírus: húszpercenként újabb halálos áldozatot szed a járvány, tovább szigorítanak Bajorországban

járvány COVID-19 áldozat koronavírus Bajorország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tovább szigorítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Bajorországban - jelentették be vasárnap Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése felett, és egyre nagyobb az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a járvány húszpercenként újabb halálos áldozatot szed Bajorországban.

Ezért december 9-től január 5-ig tovább szigorítják az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek visszaszorítását szolgáló korlátozásokat. A legfőbb új szabály, hogy mindenki csak a leginkább szükséges esetben - például munkavégzés, bevásárlás, testmozgás céljából - hagyhatja el az otthonát. A legsúlyosabb helyzetben lévő járásokban - amelyekben a megelőző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó száma kétszáz felett van - 21 órától reggel 5 óráig a napközbeninél is szigorúbb kijárási korlátozás érvényes, csak halaszthatatlan okból, például haldokló családtag meglátogatására lehet elmenni otthonról.

A gazdaság működését fenntartják, a kiskereskedelem, a szolgáltatások az eddigi rend szerint működhetnek, így a legtöbb üzlet változatlan nyitvatartással szolgálhatja ki a vásárlókat, de az eddiginél szigorúbban ellenőrzik a fertőzésvédelmi előírások betartását, az alkoholfogyasztást közterületen pedig az egész tartományban betiltják - közölte a tartományi miniszterelnök. Az ünnepekre tervezett lazításokon is változtatnak, így nem december 23-tól 31-ig, hanem csupán december 23-tól 26-ig lesz érvényben, hogy két háztartásból a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva öt helyett tíz ember lehet együtt. A többi között arról is döntöttek, hogy a hatóságok munkájának hatékonyabb összehangolására december 9-től kihirdetik a veszélyhelyzetet - mondta Markus Söder.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a 13,1 millió lakosú Bajorország a legsúlyosabban fertőzött tartományok közé tartozik. A hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - az előző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó száma - vasárnap 175 volt, amivel Bajorország a harmadik helyen áll a 16 tartomány sorában, Szászország (301) és Berlin (182) után.
A szintén súlyos helyzetben lévő Ausztriával és Csehországgal határos tartományban már csaknem 230 ezer SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki, a járvány halálos áldozatainak száma megközelíti a 4300-at. Németország egészében az utóbbi 24 órában 17 767 fertőződést regisztráltak. Ez bő tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 15 741-hez képest, ami azt jelzi, hogy továbbra sem enyhül a járvány.
A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 255 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 171 322 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 18 772-re emelkedett Németországban. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) vasárnapi összesítése szerint egy nap alatt 54-gyel, 4108-ra emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2457 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 178 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5539 ágy szabad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.