3+1 hiba, amit elkövetünk az arcápolás során: ezekkel többet ártunk, mint használunk

Forrás: Shutterstock -
bőr arcbőr magazin rutin pattanás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőrápolással kapcsolatban rengeteg információ áll a rendelkezésünkre, de sokszor nagyon ellentétesek azok a tanácsok, amiket kapunk, ráadásul ragaszkodunk is azokhoz a rutinokhoz, amelyeket az évek során kialakítottunk. Akkor is hajlamosak vagyunk erre, ha azt halljuk, az nem feltétlenül tesz jót az arcunknak. Ráadásul vannak olyan szokások, amelyeket nem tudatosan csinálunk, de károsak. Nézzük, milyen hibákat követhetünk el, ha arcápolásról van szó.

A tudatos bőrápolóknak bizonyára már van kialakult arcápolási rutinjuk, amelyet folyamatosan alkalmaznak a lehető legtökéletesebb bőr elérése érdekében. Hiába ragaszkodunk azonban hozzá, ha elkövetünk közben kisebb hibákat, amelyek gátolják a cél elérését. A megszokásoktól azonban nagyon nehéz megszabadulni, de néha muszáj változtatnunk a rutinunkon főleg, ha úgy látjuk, nem olyan hatásos. Persze ahhoz, hogy ez kiderüljön, következetesen kell alkalmazni minimum 2-3 hónapon át a jól felépített rutint, miközben figyelnünk kell arra, hogy a káros szokásainkat kiiktassuk. Nézzük, melyek azok a hibák, amelyeket érdemes elhagynunk.


Túlzott hámlasztás

Az arcbőrünk felső rétege rengeteg káros hatástól védi meg az arcunkat, ugyanakkor folyamatosan azt halljuk, hogy a hámlasztás nagyon fontos a tökéletes bőr eléréséhez. Természetesen az igaz, hogy a hámlasztás fontos, de nagyon nem mindegy, milyen terméket használunk és azt milyen gyakorisággal. A fizikai peeling a leggyakrabban használt otthoni arcápolási módszer, ez azt jelenti, hogy olyan termékeket alkalmazunk, amelyek aprócska szemcsékkel radírozzák le a bőrünket. A legtöbbször ezt a bőrgyógyászok nem ajánlják, mert nem lesz egyenletes a végeredmény, ráadásul olyan apró sérüléseket okozhatunk a bőrünk felszínén, amelyek később problémákat okozhatnak. A legjobb módszer a gyengéd, kémiai hámlasztás, erre is találhatunk megfelelő termékeket, amelyek otthoni alkalmazása rendkívül biztonságos, de mindenképpen használjunk mellé fényvédőt.

A fizikai peelinggel nem lesz egyenletes a végeredmény és apró sérüléseket okozhatunk a bőrünk felszínén Forrás: Shutterstock


Sminkecsetek

A legszebb sminkhez elengedhetetlenek a tökéletes sminkecsetek, ezeknek a használata azonban körültekintést igényel. Egyrészt természetesen nem mindegy, milyen anyagból készülnek az ecsetek, az pedig még kevésbé, hogy rendszeresen tisztítjuk-e. Ha nem, akkor ezen sürgősen változtatnunk kell, ugyanis különböző baktériumok és elhalt hámsejtek is találhatóak az ecseteken, ez pedig pattanások kialakulásához vezethet, vagyis éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.


Forró vizes zuhany

Minél hidegebb van odakint, annál jobban esik a forróbb zuhany, ám ez nem igazán tesz jót az arcbőrünknek. A túlzottan meleg víz eltávolíthatja az esszenciális nedvességet és a természetes olajokat az arcbőrről, amelyek maradandó károsodást okozhatnak. Természetesen a túlzottan hideg víz sem tesz jót, maradjunk inkább a kellemes, langyos hőmérsékletűnél.

A túlzottan meleg víz eltávolíthatja az esszenciális nedvességet és a természetes olajokat az arcbőrről Forrás: Shutterstock


Pattanások kinyomása

Ez az, amit rendkívül nehéz megállni, mindannyian csináljuk néha, pedig egyáltalán nem jó ötlet. Amikor kinyomunk egy pattanást, szabad utat engedünk a különböző bacilusoknak, amelyek a mélyebb pórusokba kerülhetnek és még több pattanás kialakulásához vezethetnek. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor muszáj megállnunk, és távol tartanunk az ujjainkat a pattanásoktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.