Idén is ugyanannyit költöttünk karácsonyi ajándékokra, mint tavaly

Forrás: Shutterstock -
spórolás vásárlás karácsony
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei karácsonyi kiadásokra a lakosság harmadának nem kell külön spórolnia egy kutatás szerint, akik hitel felhasználását is tervezik, azok a bevásárlásaik költségének átlagosan 51 százalékát fedeznék belőle.

Az idei ünnepekkor a tavalyival megegyező összeget, átlagosan 58 600 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni a magyarok - derül ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló reprezentatív kutatásból.

Az MTI-nek küldött szerdai közleményben kiemelik: az ajándékokért a többség, 64 százalék érintésmentesen, bankkártyával fizet, a vásárláskor idén jelentősen nőtt a webáruházak szerepe, 52-ről 71 százalékra.

Forrás: Shutterstock

Az ünnepi kiadásokra a lakosság harmadának nem kell külön spórolnia a kutatás szerint. A megkérdezettek kifejezetten erre a célra félretett pénzüket, általános megtakarításukat, vagy éppen aktuális fizetésüket használják a költségek fedezésére.

Akik valamilyen hitel felhasználását tervezik, azok a bevásárlásaik költségének átlagosan 51 százalékát fedeznék belőle. Aki hitelkártyáját is használja fizetéskor, jellemzően 36 ezer forintot használ fel a hitelkeretéből.

Az idén kétszer annyian tervezik felhasználni a teljes hitelkeretüket az ünnepi készülődés során, mint 2019-ben, míg 45 százalék csupán a hitelkerete egy kisebb részét tervezi igénybe venni. A megkérdezettek 45 százaléka biztos benne, hogy a karácsonyi bevásárlás után határidőre vissza fogja tudni fizetni a felhasznált hitelkeret teljes összegét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.