Kiderült, milyen anyagokat tartalmaz a Pfizer koronavírus elleni oltóanyaga

Pfizer-vakcina oltóanyag COVID-19 összetevők koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karikó Katalin, a Pfizer/Biontech vakcina szabadalmát kidolgozó kutató az El Pais című spanyol lapnak nyilatkozott a koronavírus elleni vakcina összetételéről.

Karikó Katalin is megkapta a koronavírs elleni oltást. A kutató kivárta a sorát, ám azt mondja, hogy legszívesebben már a laboratóriumban beoltatta volna magát.

"Egyáltalán nem félek, de megértem, ha vannak kételkedők. Eddig soha nem hagytak még jóvá RNS-alapú vakcinát, de a prototípusokat több mint 10 éve használják, például a rák ellen a klinikai vizsgálatok során, és biztonságosnak bizonyultak. Az általunk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet az emberi szervezet saját maga készít a saját sejtjeiben. Az oltás terljesen természetes és növényi nukleotidokból készül. Nincs benne semmi ismeretlen anyag és egyetlen állatból sem használ fel sejteket, sem baktériumokat, semmit" - idézi a Ripost Karikót.

Karikó Katalin Szolnokon született, 1985 óta él külföldön. Akkor ment a Pennsylvaniai Egyetemenre dolgozni, amikor a Szegedi Biológiai Központból egy leépítéskor elbocsátották. A Pennsylvaniai Egyetemen 2013-ig dolgozott, akkor nem újították meg a szerződését, így elfogadta az akkor még ismeretlen BioNTech nevű cég állásajánlatát, ahol mos alelnöki pozíciót tölt be. Kutatótársával, Drew Weismann-nal dolgozták ki a koronavírus elleni vakcina alapját.
Richard Dawkins ismert evolúcióbiológus a Twitteren méltatta Karikó munkásságát, Nobel-díjat követelt a magyar kutatónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.