Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint idegenek – magukat a felhívott unokájának kiadva - próbáltak tévedésbe ejteni idős embereket - írja a police.hu

Az áldozattá válás megelőzése érdekében a Győri Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A trükkös elkövetők egyik kedvelt módszere az „unokázós" csalás. Ennek lényege, hogy a bűnözők az időskorú személyt telefonon hívják fel a gyereke, az unokája, vagy más hozzátartozója nevében, illetve egyes esetekben hivatalos személynek (például rendőrnek) kiadva magukat, majd különböző indokkal pénzt kérnek.

A leggyakoribb színlelt okok:  

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége, illetve
  • az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni. Amennyiben a pénzt megkapják, úgy felajánlják, hogy nem tesznek feljelentést.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek, így a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Forrás: WWW.POLICE.HU

A Győri Rendőrkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá az idősek:

  1. Ne döntsenek egyedül, minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
  2. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
  3. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
  4. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  5. Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, ha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mit kell tenniük.