Tragédia: szakadékba zuhant a magyar hegymászó társa, nem élte túl

hegymászás szakadék tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A METE Broad Peak Téli Expedíció során életét veszítette Alex Goldfarb orosz-amerikai hegymászó, aki Szlankó Zoltánnal vágott neki a csúcsnak.

A 8051 méter magas Broad Peaket szerette volna megmászni Szlankó Zoltán és társa, az orosz-amerikai Alex Goldfarb. Szponzori háttér nélküli vágtak neki az expedíciónak, nem használtak magashegyi teherhordókat, és pótlólagos oxigént sem.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Mielőtt elindultak volna a tervezett csúcsra, a Pastore Peaken szerettek volna felkészülni az oxigénszegény magaslati levegőre. Ez a csúcs ugyan nem számít nehéznek hegymászás szempontjából, de rengeteg veszélyt rejt magában a sok gleccserhasadék miatt. Éppen ezért Szlankó Zoltán egy idő után a visszafordulás mellett döntött, ám társa tovább folytatta az utat, de rádión tartották a kapcsolatot.

Csakhogy nem tért vissza a megbeszélt időre, és nem is tudták elérni. A felszíni keresőcsapat és a drónos kutatás után mentőhelikoptert vetettek be, így találták meg a holtestét.
Társát nagyon megviselték a történtek, nem szeretne nyilatkozni a tragédiáról – írta közleményben a Magyar Expedíciós Társaság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.