Európa legrangosabb kortárs épületei között a Puskás Aréna

Forrás: -- -
Puskás Aréna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Unió kortárs építészeti díjának jelöltjei közé választották a Puskás Arénát. A Mies van der Rohe építészről elnevezett elismerést olyan megvalósult európai projektek kaphatják, amelyek építészeti minőségük és kulturális jelentőségük révén a modern városfejlesztés meghatározó alkotásai. A Középülettervező Zrt. (KÖZTI) által tervezett Puskás Aréna Közép-Európa legkorszerűbb, legnagyobb befogadóképességű multifunkcionális sportlétesítménye.

A Ludwig Mies van der Rohe-ról elnevezett díjat 1988-ban adták át először, hogy a kortárs építészet területén születő legkiemelkedőbb európai projekteket is kitüntessék. A független európai zsűri által odaítélt elismerést eddig olyan neves építészek tervei nyerték el, mint Peter Zumthor, Zaha Hadid vagy David Chipperfield.

Puskás Aréna Forrás: --

A díj kiválasztási folyamatában a Puskás Aréna bekerült a második fordulóba, mellyel hivatalos jelöltté vált. A Mies van der Rohe-díj esetében a hivatalos jelölés már olyan elismerésnek számít, mint a filmek esetében az Oscar-jelölés.

„Akkor tudunk egyedit alkotni, ha a jövőbe mutató kortárs építészetet ötvözni tudjuk a múltból átemelt elemekkel" – mondta Skardelli György. A KÖZTI vezető építésze hozzátette: „Komoly munka volt a hatvan évvel ezelőtti építészeti értékeket vegyíteni a 21. századi elvárásokkal."

A Puskás Aréna a maga 52 méteres magasságával karakteres városképformáló eleme a budapesti városszövetnek. A 208 000 négyzetméter alapterületű Puskás Arénát 3 év tervezés, majd 3 év építés után 2019-ben adták át.

Puskás Aréna Forrás: gyorgypalko2018/György Palkó

A Mies van der Rohe-díj átadását hosszas kiválasztási folyamat előzi meg, az ütemezés a járványhelyzet miatt a megszokottól eltérő menetrenddel zajlik. A versenynaptár szerint idén év elején az első kör jelöltjei kerülnek nyilvánosságra (a 2018 és 2020 között épült projektek), 2021 szeptemberében pedig a második fázis jelöltjeit jelentik be (2020 és 2021 között épült projektek).

Az elmúlt évek során már jónéhány magyar kortárs épület került be a díj jelöltjei közé emelve a kortárs építészet rangját. A KÖZTI-nek nem ez az első jelölése, már Papp László Sportarénának is sikerült a hivatalos jelöltek közé kerülni.

A Középülettervező Zrt. (KÖZTI) hazánk legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező építészirodája. A KÖZTI-nél több mint 50 építész dolgozik. A cég legjelentősebb referenciái között tudhatja többek között a Várnegyed rekonstrukcióját, a Puskás Arénát, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér Skycourt és T2B mólót is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.