Újabb hatékony szert találtak a koronavírus ellen

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer -
védőoltás COVID-19 koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kevésbé ismert, növényi alapú antivirális szer, a thapsigargin nagyon hatékonynak bizonyul a koronavírus és az influenzavírus ellen is.

A Viruses című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy a növényi alapú antivirális szer kis dózisokban "nagyon hatékony széles spektrumú gazdaközpontú antivirális természetes immunválaszt vált ki az emberi légzőszervi vírusok három fő típusa ellen", köztük a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus ellen.

"Bár további vizsgálatok szükségesek, a mostani eredmények határozottan jelzik, hogy a thapsigargin és származékai ígéretes antivirális kezelések lehetnek a Covid-19, valamint az influenzavírus ellen" - idézte az egyetem közleménye Kin-Chow Chang professzort, a kutatócsoport vezetőjét.

A koronavírus-világjárvány első hulláma után számos kezelést alkalmaztak a vírus okozta betegség ellen, köztük a szteroid dexamethasone-t, vagy az antitesteket tartalmazó vérplazmát. Az orvosok és egészségügyi szakemberek javasolták a fokozott D-vitamin-bevitelt megelőzésként.

Koronavírus elleni vakcina Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer

Azóta számos oltóanyagot is előállítottak rekordidő alatt, köztük a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca vakcináját, az orosz Szputnyik V-t és két kínai oltást is.

A nottinghami kutatók sejtkultúrákban és állatkísérletekben kimutatták, hogy a thapsigar

gin hatékony az aktív fertőzés ellen, de már előtte is. Képes megelőzni, hogy a vírus szaporodjon a sejtekben 48 órán át. Mivel stabil a gyomorsavban, szájon át szedhető, és ezért nincs szükség injekciókra vagy kórházi kezelésre.

A kutatók szerint többszörösen hatékonyabb mint a jelenlegi antivirális szerek.

Szlávik János, az ismert infektológus úgy véli, hogy az oltóanyagok segítségével leszámolhatunk a koronavírus-járvánnyal.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.