Filléres szuperélelmiszer, amiről kevesen tudják, hogy mennyire egészséges - Erre jó a fejes káposzta

Forrás: Shutterstock -
káposzta fejes káposzta-saláta almával és szalonnával fejes káposzta recept saláta magazin egészség szuperélelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fejes káposzta megosztja a társadalmat: van, aki imádja mindenféle formában, és van, aki egy falatot sem enne belőle. Egy azonban egészen biztos: a káposzta - legyen az bármelyik fajtája - a legegészségesebb zöldségek egyike. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, magas vas-, kalcium- és kálium tartalma, de bővelkedik E-, A-, B6-, B12-, D-, és K-vitaminban is.

Sokáig a szegény ember táplálékaként tartották számon a fejes káposztát, pedig sokkal több rejtőzik benne, mint azt gondolnánk. Sokan tudják, hogy egészséges, de azt nem, hogy mennyire! Nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz, amik kívül belül jót tesznek a testünknek:

  • A benne található bőséges antioxidánsok, a bioflavonoidok és a klorofill megvédik sejtjeinket azoktól a méreganyagoktól, amelyeket a szervezetnek naponta fel kell dolgoznia.
  • A fejes káposztában található kéntartalmú illóolajok nemcsak a jellegzetes káposzta ízt biztosítják, de valóságos öregedésgátló elixírnek számítanak. A kén nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, ettől lesznek rugalmasak a kötőszövetek, erősek a körmök és gyönyörű a haj.
  • A káposzta rendkívül jól beilleszthető bármelyik fogyókúrás étrendbe. Sok rostot tartalmaz, segíti az emésztést és jól telít. 200 gramm káposztában mindösszesen 50 kalória van.
A káposzta sok rostot tartalmaz, segíti az emésztést és jól telít Forrás: Shutterstock
  • 200 gramm fejes káposztában 95 milligramm C-vitamin van, ami nagyjából fedezi is a napi szükségletünket. A benne található tápanyagoknak köszönhetően ellenállóvá teszi az immunrendszert.
  • A fejes káposzta rendkívül magas K-vitamin tartalommal rendelkezik. Ez a zsírban oldódó vitamin elengedhetetlen a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
  • Ez a filléres zöldség a szív egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, mivel rengeteg káliumot tartalmaz.

És ezt még tudjuk fokozni! A káposzta egész évben kapható és nagyon jól eltartható. Számtalan módon elkészíthető, fermentálhatjuk, savanyíthatjuk, salátának és rakott ételeknek is kiváló. Kedvcsinálóként mutatunk egy salátát, ami magában és köretként is isteni!

Fejes káposzta-saláta almával és szalonnával


Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 350 g fejes káposzta
  • 1 zöldpaprika
  • 1 alma
  • 50 gramm füstölt szalonna
  • 3 evőkanál repceolaj
  • 4 evőkanál almaecet
  • 2 teáskanál méz
  • bors ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
Fejes káposzta-saláta almával és szalonnával (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

Egy nagy fazékban forraljunk fel bőséges mennyiségű sós vizet. Közben tisztítsuk meg a káposztát, és aprítsuk fel egészen vékony csíkokra. Tegyük a forrásban lévő vízbe, majd azonnal vegyük is le a tűzről, és két perc után szűrjük is le. Hagyjuk lecsöpögni.

A paprikát szeleteljük vékony csíkokra. Az almát pucoljuk meg, negyedeljük, majd a negyedekből szeljünk vékony lapokat. A szalonát vágjuk apró kockákra, majd pirítsuk ropogósra, és szedjük ki a serpenyőből. A még meleg serpenyőbe locsoljuk a repceolajat, az ecetet, a mézet és körülbelül 3 evőkanálnyi vizet. Ízesítsük sóval és borrsal. A langyos öntetet keverjük össze a káposztával, az almával, a paprikával, a szalonnával és az őrölt köménnyel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.