dél-afrikai mutáció mutáció brit mutáns Ausztria koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

A keleti tartományokban - mindenekelőtt Burgenlandban és Bécsben - inkább a brit variáns, míg nyugaton - elsősorban Tirolban - a dél-afrikai variáns jelenléte a meghatározó.
Ausztriában a napi új megbetegedések száma egy hete, ha nem is ugrásszerűen, de növekszik. Egyelőre a szakemberek sem tudják egzakt módon meghatározni, hogy ennek oka az agresszívebb vírusmutációk terjedésében, a három héttel ezelőtti lazításokban vagy éppen az elvégzett koronavírus-tesztek megnövekedett számában keresendő. Valószínűsítik, hogy mindhárom tényező együttes hatása érvényesül, ezért fokozott figyelmet fordítanak a járványgörbe további alakulására, és ajánlásaikat ennek függvényében teszik meg a kormánynak. A jelentésben pozitív jelzővel illetik az idősotthonok lakóinak átoltottságát, ezzel szemben a 60 és 80 év közötti korosztály immunizálásának mértéke a nagyon csekély besorolást kapta.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a járványgörbe drasztikus emelkedése esetén az intenzív osztályok túlterhelése fenyegethet. Az Ausztriában jelenleg 138,1-en álló mutató, az úgynevezett 7 napos megbetegedési átlag - amely százezer lakosra vetített heti átlagot jelent - alapján az előrejelzés közepesen kockázatosnak ítéli a helyzetet a korházak intenzív osztályaira nézve. Ezért a bizottság azt javasolja a tartományoknak, hogy tegyenek előkészületeket az intenzív osztályok kapacitásainak növelésére.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2093 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 454 860 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1285, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 22-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8515-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 427 257.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.