Rehabilitációs program segítheti a koronavíruson átesett betegeket

Forrás: Shutterstock -
rehabilitáció tüdőgyógyász koronavírus beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavíruson átesett betegek rehabilitációjára dolgoznak ki egy új programot magyar tüdőgyógyászok.

Szilasi Mária, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja, tüdőgyógyász az Inforádióban mondta el, a koronavírus körülbelül az esetek négy ötödében zajlik enyhe tünetekkel, a többi beteg kórházba kerül. Azoknál, akik lélegeztetésre szorulnak, szinte biztos, hogy visszamarad valami tünet.

Rehabilitációs program segítheti a koronavíruson átesett betegeket Forrás: Shutterstock

"Nagyfokú fáradtság, de károsodhat a tüdőállományuk is, ami miatt nehézlégzés alakul ki náluk, izomgyengeség, valamint a depresszió sem ritka. Egy sor olyan tünetről van tehát szó, amely mindenképp utógondozást, vagyis rehabilitációt igényel" - idézi a szakembert a Blikk. Éppen ezért szükséges egy országos szintű, egységes ambuláns rehabilitáció bevezetése a gyógyult koronavírusos betegeknek.

A folyamatban a beteg állapotának felmérése az első lépés, ezt követi a telemedcinális távfelügyeleti program, mely lehetővé teszi, hogy a beteg az otthonában lábadozzon. Ebben a háziorvosok is fontos szerepet is játszhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.