Hatalmas meteor csapódott be Anglia felett - még Hollandiából és Izlandról is látszott

Anglia videó meteor tűzgömb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap este hatalmas meteor csapódott be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett. A fénye olyan erős volt, hogy még Hollandiából és Izlandról is látható volt.

A fényes meteorról videófelvétel is készült, amelynek darabjai valószínűleg Cheltenham várostól északra, Londontól 140 kilométerre északnyugatra értek földet.

A felvétel szerint a kőzet 48 ezer kilométer per órás sebességgel haladt - írja a BBC.

"Ez túl gyors ahhoz, hogy ember alkotta űrszemét legyen" - mondta Ashley King, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa.

A videó lehetővé teszi hogy rekonstruálják a meteor Nap körül eredeti röppályáját, így kiderült, hogy az objektum a Mars és a Jupiter között haladhatott.

"Ha meteoritot találnak, fényképezzék le és jegyezzék fel a koordinátákat, de ne érintsék meg a kőzeteket" - magyarázta Katherine Joy, a Manchesteri Egyetem munkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.