Eddig úgy tűnt, hogy nem tesznek különbséget az uniós és a keleti vakcinák között, most viszont bizonyos sajtóértesülések szerint nem biztos, hogy kaphat uniós oltási igazolványt és szabad utazási jogot, az aki a kínai vagy orosz vakcinával lett beoltva.

Állítólag egy zárt ajtós tárgyaláson elhangzott, hogy nem kaphatnak uniós védettségi igazolást az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokkal beoltott személyek - írta a Blikk. Úgy tudni, ezen a megbeszélésen uniós biztosok és EP-frakcióvezetők tárgyaltak az Európai Parlamentben.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock

A hírek szerint Margaritisz Skínász, a bizottság alelnöke azzal indokolta, hogy ezekre a vakcinákra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és minőségbiztosítási eljárás sem. Ettől függetlenül az állampolgárok bármivel beoltathatják magukat.

Az oltási igazolás azonban csupán ideiglenesen lesz érvényes a járvány után szükségtelenné válik. Egyelőre az sem tisztázott, hogy pontosan mire jogosít majd az igazolvány.
Végleges döntés viszont majd csak jövő hét szerdán születik.

A Szputnyik V orosz vakcinát egyébként már vizsgálja az uniós gyógyszerhatóság, így lehetséges, hogy a jövőben mégis felkerülhet a listára.