A Pfizer már teszteli a szájon át szedhető koronavírus-gyógyszert

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer COVID-19 koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pfizer elkezdte a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek - közölte kedden az amerikai gyógyszeripari vállalat.

Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 új típusú koronavírus ellen. A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitisz C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva - közölte a vállalat.

A Pfizer szerint ez a molekulafajta jól tűrt kezelés lehet a Covid-19 ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat. A vállalat tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is.

"Együtt a két (szájon át szedhető és intravénás) jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét" - mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.