Operatív Törzs nyitás koronavírus vendéglátóhely
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kormány az operatív törzs javaslatára meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedések és a határellenőrzés hatályát - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és a felsőoktatásra vonatkozó védelmi intézkedések, illetve a kijárási tilalom szabályai. Hozzátette: a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata érinti a vendéglátóhelyeket, az óvodákat, a köznevelési, a szakképző és a felnőttképzési intézményeket.

Az azt követő napon, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, a vendéglátóüzletek teraszai és kerthelyiségei reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva. A vendégeknek a teraszokon nem kell viselniük maszkot, az üzletek belső területein azonban igen. Itt csak a megrendelt étel és ital átvétele miatt, illetve a mellékhelyiség használatának idejére tartózkodhatnak. A vendéglátóüzletek üzemeltetői és alkalmazottjai számára kötelező a maszk viselése.

Kiderült, milyen feltételekkel nyithatnak a vendéglátóhelyek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szabályok megszegése miatt a vendéglátóüzletek százezertől egymillió forintig terjedő bírsággal, illetve ideiglenes bezárással büntethetők. Az előírásokat be nem tartó vendégekre ötezer és ötszázezer forint közötti bírság szabható ki. A szálláshelyen működő éttermekben és bárokban csak az ott üzleti céllal megszálló vendégeket szabad kiszolgálni.

Május 23-ig fenntartják a schengeni belső határszakaszokon a személyforgalom ellenőrzését, valamint a korábbi beutazási és átutazási szabályokat. A hazatérő magyar állampolgárok tíznapos hatósági házi karanténba kerülnek, kivéve ha hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen. Ez alól felmentést két negatív PCR-teszt birtokában lehet kapni, ezek között elsőként figyelembe veszik a schengeni övezet tagországaiban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában végzett vizsgálatot.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.