A csökkenő adatok jót jelentenek, de a kórhában kezeletek száma, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma is csak lassan csökken, és hetek fogak eltelni, mire ezek a számok is mérséklődnek - mondta Galgóczi Ágnes, NNK járványügyi osztályvezetője.

A szakember a Mokkában mondta el, hogy a járványgörbe lefeléfordulása lassan elkezdődik, most vagyunk a tetőzésben. A koronavírus koncentrációja a szennyvízben enyhén csökkent, de inkább stagnáló állapotról beszélhetünk.

"A vírus egy egyszerű szervezet, bármikor képes bármilyen változásra, ami olyan mutációt okozhat, ami a fertőzéseknek a súlyosságát vagy a lefolyását befolyásolja, mint ahogy ezt a brit mutációnál láthattuk is. Bármikor kialakulhat egy olyan variáns, amire a szervezet fogékonyabbá válik, és ha kevésbé tartjuk a járványügyi intézkeédseket, akkor fertőzőbb lehet. Bízzunk benne, hogy ez nem következik be. A védőoltás nagyon fontos, hogy egy ilyen negyedik hullám ne alakuljon ki" - mondta Galgóczi Ágnes. Hozzátette, a maszkviselés még egy ideig velünk lesz, de a járványügyi helyzetnek, az átoltottságnak és az újabb mutációk megjelenésének függvénye ez.