Hiába örülünk előre a nyárnak, a maszkot nem vehetjük le

fotó: Talán Csaba -
maszkviselés COVID-19 enyhítés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csökkenő adatok jót jelentenek, de a kórhában kezeletek száma, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma is csak lassan csökken, és hetek fogak eltelni, mire ezek a számok is mérséklődnek - mondta Galgóczi Ágnes, NNK járványügyi osztályvezetője.

A szakember a Mokkában mondta el, hogy a járványgörbe lefeléfordulása lassan elkezdődik, most vagyunk a tetőzésben. A koronavírus koncentrációja a szennyvízben enyhén csökkent, de inkább stagnáló állapotról beszélhetünk.

"A vírus egy egyszerű szervezet, bármikor képes bármilyen változásra, ami olyan mutációt okozhat, ami a fertőzéseknek a súlyosságát vagy a lefolyását befolyásolja, mint ahogy ezt a brit mutációnál láthattuk is. Bármikor kialakulhat egy olyan variáns, amire a szervezet fogékonyabbá válik, és ha kevésbé tartjuk a járványügyi intézkeédseket, akkor fertőzőbb lehet. Bízzunk benne, hogy ez nem következik be. A védőoltás nagyon fontos, hogy egy ilyen negyedik hullám ne alakuljon ki" - mondta Galgóczi Ágnes. Hozzátette, a maszkviselés még egy ideig velünk lesz, de a járványügyi helyzetnek, az átoltottságnak és az újabb mutációk megjelenésének függvénye ez.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.