Koronavírus - A WHO jóváhagyta a Moderna vakcináját

Forrás: Shutterstock -
Moderna Moderna-vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jóváhagyta péntek éjjel a Moderna amerikai gyógyszergyártó által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet - tudatta közleményében a szervezet.

A WHO korábban a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca Indiában és Dél-Koreában gyártott vakcináját, valamint a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által előállított készítményt hagyta jóvá. A jövő héten a kínai Sinopharm és a Sinovac oltóanyagára is rákerülhet a WHO pecsétje.

Forrás: Shutterstock


A WHO jóváhagyása azon országoknak kedvez leginkább, amelyeknek nincsenek saját kapacításaik a gyógyszerek hatékonyságának és eredményességének bevizsgálására, és így lehetővé teszi, hogy a WHO az elmaradottabb országoknak létrehozott COVAX-programjában még több oltóanyagot juttathasson a rászorulóknak.
A WHO elismerése szerint a Moderna oltóanyaga a Pfizer/BioNTech vakcinájával vetekszik hatékonyságban, 94,1 százalékban sikeresen megelőzi a Covid-19 kialakulását. A WHO ajánlása szerint a vakcina 18 évesnél idősebbekenk adható, és a két dózis beadása között 28 napnak kell ideális esetben eltelnie, de ez 42 napra is nyújtható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.