Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek

Fotó: Anders Carlson -
olvadás pusztítás gleccser Észak-Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását.

Az amerikai Oregon állam fővárosában, Salemben temetést is rendeztek a Clark gleccsernek, hogy így szemléltessék, milyen pusztító hatással van a klímakrízis a jégtakaróra -írja az MTI.

A Clark gleccser a kanadai British Columbiától a Kalifornia északi részéig elnyúló Cascade-hegységben található. Egykoron 46 focipálya méretű volt, mára azonban mindössze három pályányira zsugorodott.

Ez maradt a Clark gleccserből, 2020. augusztus Fotó: Anders Carlson

-mondta Carlson.

A üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésén túl nem sokat lehet tenni a gleccserek megmentéséért a szakértő szerint. "Nagyon nehéz megállítani a zsugorodást. Az emberek nem is veszik észre, mennyire a gleccserekhez kötött ország vagyunk - ugyanúgy függünk tőlük, mint Svájc vagy Norvégia. Fontosak, és nekünk nagy szükségünk van rájuk" - fejtette ki Carlson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.