Amióta a védettségi igazolványhoz van kötve, hogy elmehessünk egy színházba, moziba vagy éppen beülhessünk egy étterembe, egyre többen próbálnak illegálisan hozzájutni a védettséget igazoló kártyához.

Védettségi igazolványt Magyarországon az kaphat, aki átesett a koronavíruson és van még antitest a szervezetében, vagy kapott már legalább egy koronavírus elleni védőoltást. Mivel többen még nem szeretnék beoltatni magukat, így ők elesnek a kártyától és annak privilégiumaitól: nem látogathatják az edzőtermeket, mozikat, könyvtárakat, nem ülhetnek be egy étterembe. Ebből kifolyólag talán nem is meglepő, hogy sokan illegálisan próbálnak a védettségi igazolványhoz hozzájutni.

Az Euronews utánanézett, milyen módokon lehet hamis védettségi kártyát szerezni.  A feketepiacon megjelentek a közvetítők is, ők körülbelül 100-200 ezer forint magasságában tudnak védettségi kártyát szerezni az érdeklődőknek.

védettségi igazolvány KoronavírusFotó: Koncz Márton - Origo

Vannak olyanok is, akik otthon, házilag próbálnak kártyákat gyártani, bár ehhez drága technikára van szükség. Amúgy sem éri meg, hisz az előlapon szerepel egy QR-kód is, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér weboldalára mutat. Itt látható, hogy mikor teszteltek minket és adott esetben mikor szereztük meg a védettséget. Ebbe belenyúlni és ezt meghamisítani már túl macerás lenne.

A legegyszerűbb módszer az, ha valaki hamisít egy papíralapú antigén tesztet, amit később beküld a hatóságoknak, így könnyűszerrel megkaphatja 4 hónapra a védettségi igazolványát. Az Euronews olyan emberrel is beszélt, aki egy betegségen már átesett barátnőjét küldte el maga helyett a tesztelésre. Így a csalás már teljesen lekövethetetlenné vált.