Koronavírus: Németország nem ismeri el a keleti vakcinákat a beutazásnál

védőoltás koronavírus keleti vakcina Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

Jens Spahn tájékoztatóján a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal kapcsolatban rámutatott, hogy a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban. Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek. Ideális esetben közösségi szinten összehangolva kellene bevizsgálni a készítményeket, vagy ha ez nem lehetséges, a német szövetségi szakhatóságoknak kell elvégezni a munkát - fejtette ki a miniszter.

Kiemelte, hogy az EU-ban engedélyezett oltóanyagok nemcsak védenek a Covid-19 ellen, hanem igen erőteljesen csökkentik a fertőzés kockázatát. Ezért egy EU-s engedéllyel nem rendelkező vakcinánál nemcsak a hatásosságot és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét. Ebben az esetben "nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat" - mondta a miniszter.

Németországban csütörtökön változnak a beutazást szabályozó járványügyi előírások. Az új szabályok szerint az EU-s engedéllyel rendelkező vakcinával beoltottaknak és a fertőzésen átesett embereknek nem kell tíz napra karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely új, különösen veszélyes változata által erősen sújtott területről érkeznek. Minden más beutazóra továbbra is érvényes a karanténkötelezettség, amelyet azonban ki lehet váltani egy legfeljebb 48 órája készített antigén gyorsteszt vagy legfeljebb 72 órája készített PCR teszt negatív leletével. Az új vírusváltozatoktól sújtott területekről érkezők legkorábban a karantén ötödik napján készíttethetnek tesztet.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A kormány legutóbbi adatai szerint hétfőig a lakosság 31,3 százaléka - 27 711 114 ember - kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 8 022 890 ember, a lakosság 9,6 százaléka rendelkezik.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.