sajtótájékoztató Operatív Törzs koncentráció szennyvíz koronavírus örökítőanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kifejtette, az elmúlt 24 órában 382 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 798 955-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 64, többségében idős, krónikus beteg, a járvány kezdete óta 29 277-en hunytak el. Kórházban jelenleg 2197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen.

A 19. héten a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja enyhén csökkent országos átlagban. Veszprémben, Debrecenben, Egerben, Győrben és Kaposváron csökkent, enyhén mérséklődött Budapesten, a többi településen stagnált - tette hozzá.

Elmondta, kedden 334 620 adag Pfizer-oltóanyag érkezett Magyarországra, az ebből első körös oltásra fordítható vakcinákról hamarosan újabb tájékoztatást adnak.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a csökkenő esetszámok és a beoltottak számának növekedése ellenére is be kell tartani a higiénés és járványügyi korlátozó intézkedéseket. A maszkviselés, a távolságtartás, a szellőztetés és a tüsszentési etikett betartása továbbra is fontos. Azt is elmondta, hogy nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem, hiszen ezzel alakul ki hosszabb távú védettség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.