Határátlépéskor a nyugati vakcinák mellett a kínai Sinopharmot is elfogadják az osztrákok szerdától: azoknak a magyaroknak sem kell karanténba vonulnia, vagy tesztelnie, akiket ilyennel oltottak.

Mint kiderült, akik Szputnyit V-t kaptak, azonak még mindig szükséges a 24 óránál nem régebbi, negatív teszt -írja a pénzcentrum.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a Sinopharm oltásra jár-e osztrák Zöld Kártya is, amivel többek között étterembe, szállodába, vagy uszodába lehet menni.

 

Szerdától tehát az, aki tudja bizonyítani, hogy átesett a betegségen, vagy be van oltva, illetve 24 óránál nem régebbi negatív tesztet tud felmutatni, annak nem kell karanténba vonulnia az osztrák határ étlépésekor.

 

"Sok országban csökken a fertőzések száma, így megkönnyíthetjük a belépést Ausztriába az ország nyitó lépéseivel párhuzamosan" - mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. A tárcavezető egyúttal azt is bejelentette: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák mellett azokat az oltóanyagokat is elfogadják, amelyek a WHO-tól kapták meg a jóváhagyást.  

A határon német vagy angol nyelvű oltási dokumentumot kell bemutatni, a gyógyultaknak pedig erről olyan orvosi igazolás szükséges (szintén angol, vagy német nyelven), ami 6 hónapnál nem régebbi. Az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, és a Johnson&Johnson vakcináját fogadta el, csak az ezekkel oltottaknak jár automatikusan az osztrák védettségi igazolás.